2024-09-19

Nutid och historia nära industriparken

Västernorrlands museum inventerar bebyggelsen närmast området där industriparken i Torsboda utvecklas. Resultatet ska bli en skrift som beskriver hur byarna Brännan och Gryttjom ser ut idag och hur området förändrats historiskt.   

Medarbetare på Västernorrlandsmuseum, Johanna Ulfsdotter, antikvarie och kulturmiljöutvecklare, samt Sanna Berglund, byggnadsantikvarie, jobbar med uppdraget.

- Vi besöker Gryttjom och Brännan i slutet av september för att fotografera. Vi vill dokumentera byggnaderna och omgivningen i samtid och beskriva dess historia eftersom en stor förändring sker i byarnas direkta närhet, förklarar Sanna Berglund.

- Vi hoppas också få ta del avberättelser om husen och gårdarna från människor som bor eller har bott där, säger Johanna Ulfsdotter. Vi ska också ta reda på mer om hur de som bor i närområdet upplever förändringen som utvecklingen av industriparken innebär.

Berörda fastighetsägare i Gryttjom och Brännan har fått ett brev från Västernorrlands museum i brevlådan om dokumentationen. Uppdraget kommer från Torsboda Industrial Park.

Vill du dela med dig omområdets historia? Kontakta Sanna Berglund eller Johanna Ulfsdotter på Västernorrlands museum:

Sanna.berglund@vnmuseum.se
Johanna.ulfsdotter@vnmuseum.se