2024-10-03

Borgen – säkerhet för båda parter

Torsboda Industrial Park har ansökt om borgen hos sina ägare, Timrå och Sundsvall kommuner, som ett led i förverkligandet av den första etableringen på industriparken.

Att ansöka om borgen är ett av stegen fram emot en färdigetablering av PTL:s batteridelsfabrik. I avtalet med PTL står att Torsboda Industrial Park ska ha en borgenär och när PTL som planerat startar ett svenskt dotterbolag behöver det bolaget också en borgen från sitt moderbolag.

— Borgen är en säkerhet för båda parter och ett normaltförfarande i sådana här avtal. Vi ska vara säkra på att få marken tillbaka omavtalet av någon anledning skulle behöva hävas och vår kund ska då kunna fåsina pengar tillbaka, säger Christian Söderberg, vd Torsboda Industrial Park.

Torsboda Industrial Park har ansökt om säkerhet för165 675 000 kronor hos Timrå och Sundsvalls kommuner, där kommunerna borgar för hälften var. Beslut tas i fullmäktige i respektive kommun, i Timrå togs det 30 september och i Sundsvall planeras det till 28 oktober. Summan är densamma som PTL betalar för att få tillgång till marken på Torsboda Industrial Park.

— Fullmäktige i kommunerna behöver försäkra att de kan betala tillbaka den summa PTL betalar. Det är alltså inga nya pengar som ska ut om avtalet hävs, säger Christian Söderberg.