2024-10-09

Knutar ska knytas upp - gemensamt ansvar för grön omställning

Under onsdagen besökte regeringens industrisamordnare Kristina Alvendal oss och vi pratade om vår satsning i Torsboda och lyfte viktiga frågor. Tillsammans med sina kollegor på det nystartade accelerationskontoret jobbar hon med att identifiera knutar som bromsar grön omställning och att föreslå åtgärder för att lösa upp dem.

- För mig är det tydligt att den gröna omställningen är affärsdriven och att den vilja och det driv som krävs för att lyckas finns ute i kommunerna och i företag, säger Kristina Alvendal. Omställningen handlar inte om ett eller två bolag utan det händer saker i hela Sverige nu och vi har chans att positionera oss som land. Vi måste se till att beslutsprocesser kan gå smidigt och att olika myndigheter inte försvårar för varandra, vilket ibland är fallet.

Vi lyfte bland annat de investeringar i infrastruktur som behövs i kommuner som satsar för omställning och tillväxt. Vår vilja är att staten är med och finansierar vissa delar där Trafikplatsen på E4 är ett exempel.

- Kommuner och regioner förmår en hel del, men statligt stöd och ökad myndighetssamverkan där det är befogat kan förändra förutsättningarna oerhört mycket för kommuner och som våra ute i landet. Jag är glad att vi fick prata om det här idag, säger Christian Söderberg, vd Torsboda Industrial Park.

På bilden:
Christian Söderberg, vd Torsboda Industrial Park
Kristina Alvendal, regeringens industrisamordnare
Annelie Axelsson, projektledare Projekt Hållbar samhällsomställning
Frida Bergman, strateg regionala utvecklingsfrågor Region Västernorrland